Mam dla Was sprawdzony przepis na genialną szarlotkę - wielokrotnie z niego korzystałam. Bez miksowania, brudzenia wielu naczyń. Wystarczy wysypać składniki na blaszkę i ciasto robi się samo. A do tego jest zdrowe i pożywne. Bez cukru, mąki i jajek. Smakuje wszystkim, nawet dzieci zajadają się tym ciastem. Polecam.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka kaszy manny
- 4 jabłka
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki aromatu waniliowego
*Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
Przygotowanie:
W misce wymieszaj kaszę mannę, płatki owsiane, ksylitol, proszek do pieczenia. Podziel suche składniki na 3 równe części (w oddzielnych naczyniach). Do jednej części wlej olej i dobrze wymieszaj.
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce, wymieszaj z cynamonem i aromatem waniliowym. Żeby nie ściemniały możesz skropić je odrobiną soku z cytryny (opcjonalnie).
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na samo dno wsyp jedną część suchej mieszanki. Wyłóż na nią połowę jabłek. Na to wsyp drugą część suchej mieszanki. Dociśnij i wyrównaj. Nałóż resztę jabłek i przykryj je trzecią częścią mieszanki, tą z olejem. Ponownie dociśnij i wyrównaj wierzch.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 40 min. Ciasto się scali, a brzegi i wierzch zarumienią. Podawaj po wystudzeniu.
Przepysznie prezentuje się ta szarlotka :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo lubię taką sypaną szarlotkę, jesienią to obowiązkowy deser :)
OdpowiedzUsuń